Jdi na obsah Jdi na menu
 


Požár nízké budovy : výjezd č. 37,38

 č.ud. datum čas vyhlášení čas výjezdu na místě události zpět na záklaně vzdálenost
 37. 8.12.2022 19:58 20:02 20:17 21:40  7 km

Jednotka vyjela do osady Jezera kat. Borotice k požáru rekreačního objektu. Více z odkazu HZS Středočeského kraje dole pod zprávou.

Technika JSDH Nečín : CAS 20 Tatra Terrno

Členové: M. Kubín, M. Minár, J. Kopecký, L. Kretschmer, V. Matějka

 

č.ud. datum čas vyhlášení čas výjezdu na místě události zpět na základně vzdálenost
 38. 8.12.2022 23:48 23:56 0:13 10:18  7 km

Jednotka byla opět povolána do osady Jezera, aby dělala dohlídku na místě události do 10 dodiny dopolední , protože místní jednotka Borotice byla neakceschopná !!!

Technika : CAS 20 Tatra Terrno

Členové: M. Kubín, J, Kopecký, P, Skalický, T. Růžička

Tragický požár chalupy na Dobříšsku

Ve čtvrtek 8. prosince 2022 v 19.57 hodin přijala tísňová linka středočeských hasičů oznámení o požáru rekreačního objektu v osadě Jezera, která spadá pod obec Borotice v okrese Příbram. 

Podle oznamovatele se uvnitř hořícího domu nacházela osoba, která nejevila známky života. Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kraje k události vyslalo profesionální hasiče ze stanice HZS Dobříš a jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Borotice – Dražetice, Nečín a Nový Knín. Celkem na pomoc spěchaly čtyři cisternové automobilové stříkačky. Z příbramské stanice vyjel velitel čety, zároveň i vyšetřovatel požárů.

Při jízdě k zásahu byly jednotky informovány, že místo je špatně dostupné a vede k němu jen nezpevněná polní cesta. Po příjezdu prvních hasičů a provedeném průzkumu bylo v přízemí domu nalezeno tělo staršího muže, u kterého lékař zdravotnické záchranné služby konstatoval exitus. Celá spodní část objektu byla vyhořelá, ale už bez většího plamenného hoření, neboť vlivem uzavřeného prostoru se požár samovolně zadusil. Na dohašení doutnajících materiálů nasadili hasiči jeden C proud. Ve 20.45 hodin nahlásil velitel zásahu operačnímu středisku lokalizaci.

Při dalším prohledávání požářiště nalezli hasiči ještě mrtvého psa. Po odvětrání domu byla v půl desáté oznámena likvidace požáru. Poté jednotky spolupracovaly s kriminální policií při pořizování dokumentace a vyšetřování. Hasiči ještě počkali na příjezd pohřební služby, aby vzhledem k těžko přístupnému terénu pomohli s transportem těla zemřelého.

Dobrovolné jednotce z Nečína byla nařízena dohlídka do ranních hodin. V pátek dopoledne se na místě opět sejdou vyšetřovatelé, aby i ve spolupráci s policejním kynologem a jeho psem vycvičeným na vyhledávání urychlovačů hoření pokračovali ve zjišťování příčiny vzniku požáru.

Přímé škody byly předběžně vyčísleny na půl milionu korun, uchránit se podařilo majetek za čtyři miliony. Stanici HZS Dobříš zálohovala pro případ vzniku další mimořádné události dobříšská dobrovolná jednotka, která ukončila pohotovost na své zbrojnici čtyřicet minut po půlnoci.

Ing. Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje